CategoriesČlánky

5 obdivuhodných účinkov cvikly prospešných pre naše zdravie

Pri cvikle si ihneď vybavíte jej výraznú purpurovú farbu, ktorá sfarbí mnohé šalátové či iné pokrmy. Vedeli ste, že v dávnej minulosti vyzerala cvikla ako mrkva? Bola tenká, dlhá a ako prvé sa uplatnila v liečení chorôb. Ženy obľubovali jej prírodné farbivo na zmenu farby svojich vlasov. Takéto, aj množstvo iných zaujímavosti skrýva cvikla. Aké sú však jej benefity? Poďme sa na ne pozrieť!

Odporúčaná konzumácia cvikly

Odporúčaná denná dávka cvikly je 825 až 900g. Treba ju do jedálnička zaradiť natrvalo vďaka vysokému obsahu vápnika, horčíka, železa, draslíka, sodíka, fosforu a zinku. Cviklu je vhodné jesť surovú. Varením sa totiž výrazne znižuje jej obsah nitrátov. Ľudia, ktorí konzumujú vysoké množstvo cvikly sa stretávajú so zafarbenou stolicou či močom do červena alebo do ružova. Takto zafarbený moč či stolica sú pri konzumácii cvikly neškodné. Ak ste však náchylní na tvorbu obličkových kameňov, treba sa cvikle skôr vyhýbať, poprípade ju prijímať v nízkom množstve. 

Cvikla dodá nášmu organizmu vysoké množstvo antioxidantov

Ochrana nášho organizmu je dôležitá, a vďaka cvikle dokážeme dodať telu vysokú dávku obranyschopnosti. Množstvo antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v cvikle, ako napríklad rutín, kyselina kávová, epikatechín, betakyanín či betaxanín sú schopné účinne zabrániť nevhodnému pôsobeniu voľných radikálov v organizme. Voľné radikály sú jedným z vážnych dôvodov vzniku rakoviny, artritídy či Alzheimerovej choroby. Vznikajú pôsobením toxických látok z vonkajšieho prostredia na naše telo, ako napríklad cigaretový dym či priemyselné chemikálie. Vo všeobecnosti je pravdou, že cvikla chráni náš organizmus pred škodlivou oxidáciou, vďaka čomu sa radí medzi najvhodnejšie potraviny pri prevencii proti chorobám.

Ako na zvýšený športový výkon?

Vedeli ste, že množstvo známych športovcov pije cviklovú šťavu, ktorá telu dodá väčšiu silu a nabudí pred tréningom? Takto spracovaná cvikla tiež okysličuje svaly počas cvičenia. Pre ľudí s každodennou fyzickou aktivitou, ktorí bojujú s kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo metabolickými ochoreniami dokáže cvikla zlepšiť následky bolestí vplyvom namáhavého pohybu. Pitie takejto šťavy zvýši váš športový výkon, ktorú je ideálne vypiť ráno na nabudenie tela či kedykoľvek pred jedlom počas dňa. EkoMedica 100%-ná šťava z cvikly obsahuje v 50 ml dávky až 120 mg kyseliny askorbovej (vitamín C). 

Zbystrite myseľ

Vďaka nitrátom môže cvikla spomaliť postupné oslabovanie činnosti nervovej sústavy a mozgu najmä u starších ľudí. Je to vďaka tomu, že nitráty podporujú prítok krvi do mozgu. Konzumácia červenej repy ako súčasť stravy s vysokým obsahom nitrátov a dusičnanov môže zlepšiť okysličovanie mozgu a nervov. Takto viete predísť možnej demencii. Dostatočný prívod cholínu zlepšuje taktiež pamäťové funkcie, podporuje schopnosť sústredenia sa a koncentrácie.

Zdravá pokožka a tvár

Vďaka metionínu, ktorý transportuje síru do pokožky, jej dodáva pružnosť a hebkosť. Vlasy taktiež dostanú dávku pevnosti a lesku. Metionín je skvelou ochranou proti lámavosti nechtom. Cvikla podporuje celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Vaša pleť preto bude vyzerať sviežo a mladistvo, keď budete jesť cviklu pravidelne, aspoň raz za týždeň.

Neváhajte zaradiť cviklu do vášho jedálnička v rôznych variantoch a vyhrajte sa s jej využitím v kuchyni. Zaručenú máte imunitu, mladú pokožku či prevenciu pred vážnejšími chronickými chorobami.

Obrázok, na ktorom je červené, ovocie
Automaticky generovaný popis